Pivo je alkoholno piće sa prilično niskim sadržajem alkohola, dobijeno fermentisanjem sladi.

Šta pivo sadrži?

Slad je osnovni sastojak, odnosno baza za proizvodnju piva.

To je tečni ekstrakt proklijalog i proprženog ječma. Sastoji se od ugljenih hidrata koji se pretvaraju u alkohol fermentacijom usled dejstva pivskog kvasca.

Pivski kvasac se dodaje u slad radi vrenja. On se sastoji od plesni (posebne vrste mikroskopskih gljivica) poznatih kao Saccharomyces cerevisiae.

Ekstrakt hmelja se dodaje u pivo kako bi dobio specifičan ukus.

Hmelj (Humulus lupulus) biljka je specifičnog, gorkog ukusa sa lekovitim dejstvima.

Ugljen dioksid (CO2): od 3 do 5 g gasa na litar piva.

Koje su pozitivne strane piva?

Nizak sadržaj alkohola: Pivo sadrži od 5% do 7% alkohola, u proseku upola od vina i osam puta manje od viskija i drugih alkoholnih pića.

Pošto je alkohol najzastupljenija komponenta u alkoholnim pićima, kada se uporede jednake količine različitih pića, uočava se da je pivo manje štetno od vina i drugih alkoholnih pića.

Hranljive materije: Pivo sadrži male količine vitamina i minerala, koje potiču iz pivskog kvasca, koji se koristi za njegovu proizvodnju.

Pivski kvasac bogat je vitaminima B grupe, mineralima i elementima u tragovima.

Međutim, pivski kvasac je u pivu veoma razblažen. Iz tog razloga u pivu pronalazimo vrlo malo vitamina i minerala, ali ta količina je veća nego kod drugih alkoholnih pića. U 100 ml piva nalaze se : Vitamin B2, B6, niacin i folati: od 2% dp 3% preporučene dnevne doze. Pivo ne sadrži vitamin C i vitamin E.

Vitamin B12: Ovo je zanimljiv podatak za vegane koji mogu dobiti male količine ovog vitamina iz bezalkoholnog piva, jer alkohol uništava vitamine B grupe, pa tako najverovatnije i vitamin B12.

Mala količina određenih minerala: Od 1% do 2% preporučene dnevne doze kalcijuma, magnezijuma, i kalijuma.

Hrom: Pivo je jedan od najboljih izvoraovog elementa u tragovima, čiji nedostatak pogoduje razvoju dijabetesa. Hroma se nalazi u biljnoj hrani.

Koje su negativne strane piva?

Gastritis: Ugljen dioksid u pivu, zajedno sa iritirajućim efektima alkohola stvara neprestano zapaljenje sluzokože želuca. Među pivopijama vrlo je česta pojava loše probave i gastritisa.

Srčane smetnje: Kao posledica povećanog unosa ovog napitka, javljaju se srčani problemi.

Kancerogene materije: Pivo sadrži kancerogene supstance tvz. nitrite koji se dovode u vezu sa nastankom različitih vrsta kancera. Smatra se da ove materije nastaju tokom procesa fermentacije.

Istraživanja sprovedena na Institutu za istraživanje raka u Hajbelbergu (Nemačka), pokazuju da je pivo glavni izvor nitrita i da Nemci svakodnevno preko piva unesu oko 31% nitrita.

Rektalni kancer: Istraživanja su potvrdila povezanost konzumiranja alkohola sa nastankom raka, uključujući i one koji ga poju u umerenim količinama. Dokazano je da naročito visok rizik od dobijanja rektalnog kancera imaju osobe koje konzumiraju pivo, čak i oni koji ga konzumiraju u malim količinama. Ljubitelji piva imaju visok rizik da obole od rektalnog kancera, čak za 73% više nego oni koji ne konzumiraju alkohol.

Međunarodna agencija za istraživanje raka u Lionu (Francuska), ovu pojavu povezuje sa povećanim sadržajem nitrita u pivu.

Kostobolja: Sva alkoholna pića povećavaju nivo mokraćne kiseline u krvi, ali pivo ima najveći uticaj. Kod osoba koje pate od gihta, pivo ima tendenciju da poveća nivo mokraćne kiseline.

Migrene: Poznato je da su sirevi, čokolada, crno vino i pivo često najodgovorniji za migrene (glavobolje). Istraživanja sprovedena u Charing Cross bolnici u Londonu, pokazuju da je pivo naročito odgovorno za pojavu većine tipova migrena.

Dakle, ponekad možete da uživate u čaši dobrog piva ukoliko nemate zdravstvenih problema. U svemu treba biti umeren. Jedino na taj način ćemo uspeti održati balans u našem telu.