ŠTA JE CINK I KOJA JE NJEGOVA ULOGA?

Cink je mineral koji se nalazi u svakoj našoj ćeliji i zbog toga je veoma važno da ga unosimo u organizam. Dokazano je da cink ima veoma važnu ulogu u našem telu. Neke od tih uloga su regulacija i usklađenost nervnog sistema i hormona, održavanje strukture koštanog sistema i kože, za održavanje funkcije imunog sistema itd.

ŠTA BI SE DESILO UKOLIKO GA NE BISMO UNOSILI U ORGANIZAM?

Imali bismo neke simptome kao što su: oslabljen imunitet, dugotrajnu dijareju, noćno slepilo, kožne promene, napetost nervnog sistema, depresiju, otežano zarastanje rana, naglo mršavljenje itd.

U KOJIM NAMIRNICAMA SE NALAZI CINK?

Cink se nalazi u morskim plodovima, konjskom mesu, pečurkama, orasima, integralnim žitaricama, jajima. Najbolja resorpcija je iz namirnica životinjskog porekla, ali mogu i orasi da posluže kao dobar izbor.

KOJA JE PREPORUČENA DNEVNA DOZA?

Osim što je opasno imati manjak cinka u organizmu, tako i njegove prekomerne doze mogu dovesti do neželjenih dejstava kao što su nesvestica, anemija, mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku itd.

Preporučena dnevna doza je 12 do 15 mg. Takođe, doziranje zavisi i od pola, uzrasta i fizičke aktivnosti. Žene koje imaju menstualno krvarenje mogu unositi malo veću dozu od preporučene, dok višak i prekomerna doza cinka u trudnoći može da utiče na plod.

Ukoliko organizam ne dobije dovoljnu količinu cinka iz namirnica, poželjno ga je unositi u vidu suplementacije. Najbolje se kombinuje sa vitaminom B6 ili sa vitaminom C.