Ukoliko imate problem sa viškom kilograma, sigurno ste se nekada zapitali zašto vaš prijatelj jede više od vas, a ima manji broj kilograma nego vi. Verovatno on ima brži metabolizam nego što je vaš.

Metabolizam je proces kojim naše telo pretvara hranu koju jedemo u energiju. Naš metabolizam funkcioniše kao termostat: nekada je brži, a nekada sporiji, a ima zadatak da održava naše telo u balansu, naspram naših dnevnih aktivnosti.

Da bismo razumeli o čemu je reč, najpre moramo da se podsetimo osnovnih pojmova o štitnoj žlezdi i kako ona funkcioniše.

Štitna žlezda je mala žlezda u obliku leptira koja se nalazi u prednjem delu našeg vrata. Poznato je da izlučuje nekoliko hormona, od kojih neki regulišu metabolizam, telesnu temperaturu, funkciju nervnog sistema, disanje, rad srca, mišićnu snagu, menstrualni ciklus, holesterol u krvi i telesnu težinu (T3- triodtironin; T4- tiroksin).

Funkciju štitne žlezde reguliše hipotalamus i hipofiza- žlezda koja se nalazi u mozgu. Ona šalje signal štitnoj žlezdi da luči T3 i T4 hormone tireostimulirajućim hormonom (TSH). Kada hipofiza oseća nisku koncentraciju T3 i T4 u krvi, ona automatski luči više TSH hormona da bi poslala signal štitastoj žlezdi da brže radi tj da proizvodi više T3 i T4 hormona.

Shodno tome, ukoliko imate povišen nivo TSH hormona u krvi, to znači da vaša štitna žlezda ima usporen rad, tj da je hipofiza stimuliše i daje joj vetar u leđa. Ukoliko su tiroidni hormoni T3 i T4 visoki, onda hipofiza proizvodi veoma malo TSH hormona.

Ukoliko imate povećano lučenje T3 i T4 hormona u krvi, onda imate hipertireoidizam, a ukoliko imate povišen TSH hormon u krvi, to najčešće ukazuje na smanjenu funkcijuštitne žlezde, odnosno imate hipotireoidizam.

Današnji post je o hipotireoidizmu, odnosno kako možete da održavate svoju telesnu masu u normali, iako imate usporen rad štitnjače.

Ukoliko imate hipotireoidizam, postoji velika šansa da dobijete na telesnoj masi, da se osećate umorno, da imate suvu kožu i kosu itd. Ova vrsta oboljenja se tretira sa svakodnevnim tabletama hormona štitne žlezde, da bi se nadoknadilo to što ih vaše telo više ne proizvodi.

Velika je šansa da, iako ste na ovakvoj vrsti terapije, dobijete i koji kilogram viška. Način na koji štitnjača deluje na metabolizam i masno tkivo, je veoma složen. Istraživanja su pokazala da postoji interakcija hormona štitne žlezde i faktora koji direktno utiču na potrošnju energije, kao što su masno tkivo, mozak i drugi hormoni.

Kada gladujete, onda se vaše telo podešava na opciju „sporijeg metabolizma“ da bi sačuvalo masno tkivo, koje je glavni izvor energije. Slično se ponaša i usporen rad štitnjače. Ukoliko imate hipotireoidizam, metabolizam je znatno sporiji, tj.masno tkivo počinje da se nagomilava ne samo pod kožom, nego i između unurašnjih organa što je još opasnije.

Osobe koje imaju usporen metabolizam sporije gube telesnu masu, ali postoji velika verovatnoća da će, upornošću i istrajnošću, uspeti da dovedu svoj organizam u balans.

Kako postići balans u organizmu:

  1. Pomoć interniste ili endokrinologa – Obavezno i redovno uzimajte terapiju koju vam je prepisao vaš lekar.
  2. Redovno proveravajte u krvi: hormone T3 i T4, TSH, kao i holesterol, glukozu(šećer u krvi), insulin kako biste znali stanje vašeg organizma.
  3. Svakodnevno se krećite – brze šetnje će vam pomoći u gubljenju telesne mase.
  4. Promenite ishranu – Posavetujte se sa nutricionistom o planu ishrane i promeni navika.
  5. Razmaci između obroka su takođe veoma važni. Ne dozvolite sebi da imate obrok na svakih sat, do dva.
  6. Isto tako, tečnost igra glavnu ulogu u regulaciji telesne mase.
  7. Izbegavajte prevelik unos hrane, jer to može još više da poremeti vaš metabolizam.
  8. Više spavajte – san od 8 sati dnevno povoljno utiče na regulisanje insulina, kortizola (hormon stresa) i leptina (hormon koji reguliše apetit).