U današnje vreme, gde su različite informacije na dohvat ruke, veoma je teško naći prave i istinite. Ceo svet bruji o različitim dijetama, o mršavljenju i o zdravom i pravilnom načinu života. Preplavljeni smo informacijama o različitim dijetama, a gojaznost je više nego ikada uzela maha.

Sigurna sam da imate u svojoj blizini neku osobu koja je oslabila par kilograma, a da li ste se ikada zapitali gde odlazi sva ta mast? Da li odlazi putem toplotne energije, da li se „istopi“, ili se možda pretvori u mišiće?

To je jedno od najzanimljivijih i najčešće postavljenih pitanja u mom studiju. Šta se tada dešava sa jetrom, i da li naši unutrašnji organi podležu promenama kada izgubimo 10 kg i više? I zašto gojazni pušači mnogo sporije mršave?

Istina je zapravo mnogo zanimljivija nego što ste mislili…

Kada smo gojazni i kada imamo povećanu visceralnu (unutrašnju) mast, naši organi i kosti pate.

Naše telo je programirano za određeni broj kilograma, a sve preko toga se smatra patološkim. Najčešće strada jetra koja je ušuškana u mast i koja ne može da obavlja svoju normalnu funkciju za koju je predodređena, a to je da je ona laboratorija našeg organizma.

Preko jetre sve ide. I ono što udahnemo, i ono što pojedemo i popijemo, pa čak i ono čime mažemo našu kožu.

Kada počne proces mršavljenja, tačno je da je jetra ta koja je najopterećenija, ali samo na određeno vreme. Ostatak procesa gubljenja masti preuzimaju pluća.

Najnovija istraživanja su pokazala da mi ustvari svu prerađenu mast- izdahnemo! Kada imamo višak ugljenih hidtara i proteina u telu, metabolizam ih skladišti u vidu triglicerida koji se sastoje od ugljenika, vodohika i kiseonika. Oni se dalje skladište u masne stanice. Te stanice, kada jednom nastanu, ne mogu 100% da nestanu, ali se mogu smanjiti kada se smanji broj triglicerida.

Kada mršavimo, odnoso kada trošimo više energije nego što je unosimo, trigliceridi se metaboličkim procesom pretvaraju u ugljen-dioksid i vodu i putem pluća se eliminišu. Otuda i neprijatan zadah kod ljudi koji su u procesu mršavljenja. Sagorevaju se toksini i masti i izlaze putem pluća, kao kada upalimo motor pa se oseti sagorevanje.

Kako bi potrošili 10 kilograma ljudskog sala, potrebno je udahnuti 29 kilograma kiseonika, nakon čega nastaje 28 kg ugljen-dioksida i 11 kg (L) vode. Zato je veoma važno da se krećemo bar sat vremena dnevno. Lagani hod sat vremena ili lagano trčanje deset minuta.

Dakle, nakon metabolisanja, nekadašnja mast napušta organizam kroz izdisaje, u vidu ugljen-dioksida i vode.

Takođe, važno je znati kako nećete brže gubiti telesnu težinu ako brže dišete – na taj način ćete postići hiperventilaciju, od koje će vam se vrteti u glavi, a mogli bi i izgubiti svest.

Pouzdane rezultate će vam pre svega dati pozitivan način razmišljanja, promena načina ishrane i lagana fizička aktivnost.